Este un superaliment concentrat 100% natural de morcov negru (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens) cultivat exclusiv în climatul mediteranean, fără aditivi și fără adaos de zahăr. Produsul este conservat prin conținutul său natural de zahăr și cu ajutorul ambalajul său ermetic.
O sticlă de 700 g este echivalentă cu aproximativ 10,5 kg de morcovi negri. O lingură de concentrat echivalează cu consumul a aproximativ 225 g (2 tulpini de mărime medie) de morcovi negri proaspeți.
Concentratul de morcovi negri, datorită capacității sale ridicate de antioxidanți, are aproximativ același efect ca și sucul de rodie și sucul de afine, iar beneficiile sunt foarte asemănătoare. Are avantajul de a fi mai puțin caloric și, prin urmare, poate fi consumat de diabetici și de persoanele care țin regim. Recomandăm consumul sucului de morcovi negri și pentru copii de peste 1 an, pentru gravide și mămicile care alăptează, deoarece este complet natural, 100% organic și nu conține aditivi sau zahăr adăugat.
Ce este morcovul negru?
Morcovul negru (Daucus carota ssp sativus), denumit și scorzonera, capra, rădăcină neagră sau dulce, este o varietate cultivată a morcovului așa cum îl cunoaștem noi.
Valoarea sa nutritivă și proprietatea antioxidantă sunt extrem de ridicate.
Un studiu internațional afirmă că capacitatea antioxidantă a morcovilor negri este de cel puțin de nouă ori mai mare decât cea a altor morcovi colorați.
Culoarea sa neagră se datorează antocianinelor și antocianidinelor, care aparțin grupului polifenolilor. Aceștia se gasesc în conținut ridicat în aceste legume. Testele de laborator au arătat că capacitatea antioxidantă a morcovilor negri datorată antocianidinelor este comparabilă cu cea a afinelor și a rodiilor. Conține, de asemenea, compuși numiți peonidină și pelargonidină, care sunt, de asemenea, antioxidanți puternici.
Ce știm de această legumă-minune?
- Are o valoare nutritivă foarte mare, oferind organismului multe substanțe necesare pentru o stare bună de sănătate.
- Conținutul caloric este foarte scăzut (aproximativ 40-41 kcal/100 g de morcovi), deoarece nu conțin aproape deloc uleiuri sau grăsimi (0,2 g de ulei/100 g de morcovi).
- Conținutul de carbohidrați variază între 6-10 g/100 g, dar numai 2,7-4 g sunt zahăruri, dintre care majoritatea sunt fibre alimentare de tip polizaharide (6-9,6 g/100 g de morcovi).
- Este o sursă importantă de multe oligoelemente în timpul iernii: calciul, fosforul, fierul și magneziul sunt semnificative, și conține, de asemenea, cantități mici de zinc și mangan.
- Este, de asemenea, o sursă bine cunoscută de vitamina A, cu niveluri ridicate de alfa și betacaroten, care sunt precursori ai vitaminei A (în total, aproximativ 835 mg la 100 g de morcovi negru).
- Acționează ca un antioxidant puternic. Morcovul neagru are si proprietațile rudelor sale de culoare mai deschisă. Culoarea sa neagră se datorează conținutului extrem de ridicat de antociani și antocianidine. Aceștia sunt antioxidanți care fac parte din grupul polifenolilor, aceiași care dau culoarea murelor și afinelor. Acesta este motivul pentru care împarte loculrile de frunte în lumea botanică cu afinele și rodiile în ceea ce privește puterea antioxidantă. Potrivit unui studiu, capacitatea sa antioxidantă este de cel puțin nouă ori mai mare decât cea a morcovilor colorați. Antioxidanții antocianidinici din morcovii negri pot proteja orice celulă, orice țesut și orice organ. Acest lucru face plauzibilă posibilitatea ca acestea să protejeze sănătatea umană într-un număr aproape infinit de moduri și în aproape un număr infinit de puncte. Capacitatea sa antioxidantă este sporită de luteină (256 mg la 100 g de morcovi), un antioxidant care se găsește în țesuturile ochiului.
- Conținutul său de vitamine este, de asemenea, semnificativ. Este bogat în vitamina C (6,6 mg/100 g) și vitamina E (0,66 mg/100 g). Conține cantități semnificative de vitamine B1 (66 mg/100 g de morcovi), B2 (58 mg/100 g de morcovi), B3 (aproximativ 1 mg/100 g de morcovi), B6 (138 mg/100 g de morcovi), acid pantotenic (235 mg/100 g de morcovi), și folați (19 mg/100 g de morcovi).
- Morcovul negru are proprietăți antiinflamatorii dovedite.
- S-a demonstrat că o dietă bogată în antociani menține vasele de sânge și facilitează circulația sângelui. Un studiu observațional uman efectuat pe un număr mare (34.000) de femei cardiace a arătat o reducere a mortalității cardiovasculare ca urmare a unei diete bogate în polifenoli.
- Inhibă proliferarea celulelor canceroase. În 2017, Lin Zhang și colegii săi au identificat o nouă moleculă sesquiterpenică în extractul organic de morcov negru, pe care au numit-o daucucarotol. Acesta a reușit să inhibe proliferarea celulelor canceroase de sân, de colon și de prostată în condiții de laborator. Un studiu fără legătură a constatat inhibarea proliferării celulelor canceroase experimentale HL-60 și HT29. Un sondaj de sănătate publică din Anglia din 2014 a constatat că un consum regulat de morcovi negri reduce incidența cancerului în populația generală cu o medie de 18%.
- Este un ajutor semnificativ pentru controlul greutății. Conținutul său de fibre nu numai că favorizează senzația de sațietate, dar contribuie, de asemenea, la menținerea unei compoziții și a unei funcții sănătoase a microbiotei intestinale.
- Reglează nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, este recomandat și persoanelor cu diabet. Conținutul său de fibre și conținutul scăzut de zahăr au un efect benefic asupra persoanelor cu diabet. Mai multe experimente au arătat că sucul de morcvi neagri, fără fibre, încetinește, de asemenea, procesarea enzimatică a zahărului.
Pentru cine este recomandat?
- Pentru toți cei care doresc să își protejeze sănătatea cu ajutorul alimentelor 100% naturale.
- Pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, deoarece acționează ca un antioxidant puternic
- Pentru copii de peste 1 an, gravide și mame care alăptează, deoarece este complet natural, 100% organic și nu conține aditivi sau zahăr adăugat.
- Pentru diabetici, deoarece are un conținut foarte scăzut de zahăr și încetinește procesarea zahărului. - Pentru cei care vor să slăbească, deoarece ajută semnificativ la controlul greutății, conținutul său de fibre este excelent pentru a promova senzația de sațietate
- Pentru toți cei care doresc să-și protejeze sănătatea cu ajutorul alimentelor naturale.
- Pentru persoanele aflate la dietă, deoarece este extrem de săracă în calorii.